مقالات

آموزش تند خوانی – چگونه کند خوانی را رفع کنیم؟

آموزش تندخوانی

آموزش تند خوانی برای آن دسته از افرادی که قصد دارند با سرعت و دقت بیشتری به مطالعه برای شرکت در کنکور سراسری بپردازند، بسیار نتیجه بخش و موثر خواهد بود. به طور کلی تندخوانی را می توان یکی از مهارت هایی دانست که علاوه بر صرفه جویی در وقت و زمان، به درک عمیق تر مطالب نیز کمک زیادی می کند. این نکته را در نظر بگیرید که این تکنیک بامطالعه معمولی کاملاً متفاوت است. تندخوانی شیوه‌ای برای سرعت بخشیدن به مطالعه همراه با دقت در فهم مطالب، محسوب می‌شود. البته برخی نیز ممکن است تندخوانی را با خواندن روزنامه وار، اشتباه بگیرند.

این در حالی است که اغلب مواقع، مرور سریع متون با درک کمتری همراه خواهد بود؛ مگر اینکه از راهکارهایی استاندارد و تائید شده، مانند تندخوانی و تکنیک‌های آن برای به خاطر سپردن محتوای موردنظر در کمترین زمان، بهره برده شود. در این صورت اطمینان داشته باشید که خواندن کتب و مباحث مختلف درسی، بسیار ساده و لذت‌بخش می‌شود و فهم کلیات متن و حتی دروس سخت به شکل عمیق‌تر و دقیق‌تر صورت می‌گیرد.به همین جهت ما در این مقاله قصد داریم ضمن آموزش تندخوانی و مهارت‌های آن، به بررسی مزایای این شیوه نیز بپردازیم. 

آنچه در این مقاله خواهید خواند

  •  آموزش تند خوانی
  • تکنیک های تند خوانی
  • مزایایی تند خوانی
پیشنهاد خرید

زبان انگلیسی هفتم حرف آخر

۳۶۰,۰۰۰ تومان۳۳۶,۰۰۰ تومانخرید کنید

آموزش تند خوانی

تند خوانی چیست؟

تند خوانی مجموعه‌ای از روش‌های است که به شکلی آگاهانه برای افزایش راندمان ذهنی، طراحی می‌شود. کمک میکند فرد بتواند در شرایط خاص، سرعت مطالعه را بالا برد. درواقع به این وسیله پس از مدتی کوتاه، امکانی فراهم می‌شود که در طی یک‌زمان محدود، متون حجیم را به‌راحتی خوانده و درک کنید. این قابلیت با تمرین و مداومت در انجام روش‌های پیشنهادی، قابل انجام بوده و پس از مدتی خواهید دید که با توسعه مهارت‌های خود در این زمینه، سرعت مطالعه شما به‌عنوان یک فرد کند خوان، به طرز قابل‌توجهی افزایش می‌یابد.

ضرورت یادگیری تندخوانی

همان‌طور که مستحضر هستید، عامل اصلی موفقیت در دنیای امروزی، علم‌اندوزی و تحصیل و مطالعه می‌باشد. به‌این‌ترتیب برای عقب نماندن از سرعت رشد علم و افزایش روند یادگیری، استفاده از روش‌هایی که بتوان توسط آن‌ها سرعت مطالعه و یادگیری خود را افزایش داد، ضروری به نظر می‌رسد. بنابراین آموزش تند خوانی و یادگیری تکنیک‌های آن، از مؤثرترین اقدامات در این راستا محسوب می‌شوند.

تحقیقات به‌عمل‌آمده نشان می‌دهد که سرعت مطالعه افراد به‌طور میانگین چیزی حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ کلمه در دقیقه است. درحالی‌که سرعت مطالعه دانش آموزان به‌واسطه تلاش بیشتر به حدود ۳۰۰ کلمه در دقیقه نیز می‌رسد. این تحقیق نشان می‌دهد که با کمک تکنیک‌های تندخوانی و تمرین و تکرار آن‌ها می‌توان سرعت مطالعه را افزایش داد.

معرفی تکنیک‌های آموزش تند خوانی با بررسی عوامل کندخوانی

در نخستین اقدام برای آموزش تندخوانی بد نیست بدانیم چه فاکتورهایی بر سرعت مطالعه ما تأثیر منفی دارند. با برطرف ساختن آن‌ها می‌توان سرعت مطالعه خود را افزایش داد. درواقع ارزیابی نحوه مطالعه و رفع آن‌ها خود می‌تواند یک راهکار برای یادگیری تندخوانی باشد. هریک از این عوامل، یک تکنیک مؤثر در این مسیر به شمار روند. به‌این‌ترتیب مهم‌ترین عواملی که موجب کند شدن سرعت مطالعه می‌شود عبارت‌اند از:

بلند خوانی مطالب

یک شیوه مرسوم اما غلط در بین بسیاری از داوطلبان کنکور وجود دارد که بلند خوانی دروس است. آن‌ها تصور می‌کنند که این شیوه به درک بهتر مطالب، کمک زیادی می‌کند. زیرا یکی از عواملی که مانع از تندخوانی می‌شود، خواندن با صدای بلند است. همچنین این کار موجب تحلیل انرژی فرد و بروز خستگی جسمی او نیز خواهد شد. بنابراین درصورتی‌که شما نیز این عادت غلط را برای خواندن مطالب دارید، بهتر است آن را ترک کرده و مطالعه با چشم را جایگزین بلند خوانی کنید.

زیر لب‌ خوانی مطالب

در آموزش تند خوانی به همان اندازه که خواندن با صدای بلند در مطالعه سریع و عمیق مطالب، تأثیر منفی دارد، زمزمه و زیر لب خواندن نیز عاملی جهت کند شدن سرعت و کاهش دقت داوطلب محسوب میشود. درواقع هر حرکتی اعم از زمزمه مطالب و یا لب زدن، یک عادت غلط و مانعی برای آموزش تند خوانی می‌باشد. چراکه سرعت مطالعه شما تحت تأثیر سرعت حرف زدن قرارگرفته و برای ادای هر کلمه، جمله، مقداری زمان صرف می‌کنید که باعث کند شدن روند مطالعاتی شما می‌شود. بی‌صدا خواندن و یا دنبال کردن محتوای کتاب با حرکت چشم، به شما در سرعت مطالعه و درک بالا، کمک زیادی می‌کند. به بیان بهتر، ارتباط نگاه و مغز، مستقیم و کوتاه‌تر بوده و ازآنجایی‌که این دو بخش از بدن برای درک مطالب، نیازی به شنیدن کلمات ندارند، فهم بهتری از موضوع نیز کسب خواهند کرد.

تلفظ کلمات و تکرار آن‌ها در ذهن

یکی دیگر از شیوه‌های نادرست مطالعه که فاکتور بازدارنده در آموزش تندخوانی به‌حساب می‌آید، تلفظ و تکرار کلمات در ذهن است. بر اساس تکنیک‌های تندخوانی، اگرچه لب‌ها در این سبک مطالعه بی‌حرکت هستند و ارتعاشی نیز در گلو وجود ندارد. اما داوطلب به‌دفعات سعی می‌کند، کلمات و مطالب را در ذهن خود تکرار کند. راهکار پیشنهادی این است که در زمان خواندن مطالب، تلاش کنید هرآن چه که می‌خوانید را به‌صورت تصویر در ذهن خود مجسم کرده و به این شکل، مغز خود را از تکرار و تلاش برای به خاطر سپردن آن‌ها آزاد نمائید.

استفاده غلط از ابزار دنبال کردن متن

یکی از مواردی که در آموزش تندخوانی به‌عنوان مانع یا عادات غلط شناخته می‌شود، گم کردن خطوط است. معمولاً در حین مطالعه احتمال جابه‌جایی خطوط و ایجاد سردرگمی وجود دارد. در مواردی ممکن است حتی منجر به خواندن چندین‌باره مطالب قبلی گردد. در چنین مواقعی توصیه می‌شود که از انگشت یا هر نوع ابزار دیگری به‌عنوان راهنما برای دنبال کردن خطوط استفاده کنید. اگرچه این روش می‌تواند مانع از حواس‌پرتی شما در حین مطالعه گردد، اما در مواردی نیز می‌تواند عاملی جهت توقف و یا کندخوانی شما نیز باشد. تنها در صورتی می‌توان از حرکت انگشت، مداد یا هر وسیله دیگری برای پیگیری خطوط بهره برد که سرعت حرکت دست و به دنبال آن، حرکت چشم‌ها افزایش پیدا کند.

واپس نگری یا به عقب برگشتن هنگام مطالعه

عقب نگری، برگشت خوانی، واپس نگری یا هر واژه دیگری که بر آن می‌گذارید، یک عادت غلط در مطالعه دروس و آموزش تندخوانی به شمار می‌رود. در چنین شرایطی، داوطلب به دلیل وسواس زیاد در مطالعه، مدام به عبارات قبلی و خوانده‌شده بازمی‌گردد و با نگرانی از فراموش کردن آن‌ها، سعی در به خاطر سپردنشان دارد. این عادت بسیار وقت‌گیر و نامطلوب است که فرد بایستی هرچه سریع‌تر فکری به حال آن کند. در واقع با بی‌توجهی به وسواس خود می‌توانید این حالت را از خود دور کنید. یک شیوه راحت دیگر نیز وجود دارد که در آن، فرد با تهیه یک کارت و قرار دادن آن بر روی پاراگرافی که قبلاً خوانده، مانع از برگشت نگاه خود به آن‌ها می‌شود. یادآوری نکات مهم و کلیدی نیز روش دیگری است که اگر بازهم دچار وسواس و نگرانی شدید، می‌توانید با بازگو کردن آن‌ها از یادگیری مطالب گذشته، اطمینان حاصل کنید.

مکث و توقف روی کلمات حین مطالعه

در آموزش تندخوانی همواره تأکید می‌شود که مکث کردن یکی از دلایل خمودگی و کسلی در هنگام مطالعه است. مثلاً با دقت در چشم‌های فرد، موقع مطالعه و مشاهده توقف چند صدم ثانیه‌ای و سپس حرکت و مجدداً مکث او، متوجه خواهید شد که چشم شخص، اصطلاحاً تیک می‌خورد. به این معنی که با دیدن یک کلمه و تیک زدن روی آن، به سراغ واژه بعدی می‌رود. علت این مسئله، ترشح هورمونی به نام ملاتونین است که نوعی قرص خواب طبیعی شناخته می‌شود. بنابراین برای جلوگیری از ترشح این هورمون در حین مطالعه، باید تلاش کنید چشم‌های شما روی کلمات و سطرها، سُر بخورند. در این صورت تا پایان زمان مطالعه، سرحال و پرانرژی خواهید بود.

محدودیت در میدان دید

در آموزش تندخوانی یکی از عواملی که به‌شدت موجب کاهش سرعت مطالعه می‌شود، عدم انعطاف و محدودیت میدان دید داوطلب است. درواقع فرد، چشم‌های خود را عادت داده که تنها یک یا دو کلمه را در حین مطالعه ببیند. این کار علاوه بر آنکه موجب کند شدن سرعت مطالعه می‌شود، بر روی یادگیری او نیز تأثیر منفی دارد؛ بنابراین نباید اجازه بدهید که چشمان شما با یک کانون دید محدود روی یک یا چند کلمه مکث کند. بهترین راهکار برای ترک این حالت و افزایش انعطاف و وسعت دید این است که به‌جای حرکت دادن سر از چشم‌های خود برای دنبال کردن مطالب و سطور استفاده کنید.

پیشنهاد خرید

زبان انگلیسی نهم حرف آخر

۵۱۰,۰۰۰ تومان۴۷۶,۰۰۰ تومانخرید کنید

مزایای آموزش تندخوانی

۱. صرفه‌ جویی در زمان

شاخص‌ترین امتیازی که در آموزش تندخوانی به چشم می‌خورد، صرفه‌جویی در زمان است. شما می‌توانید با یادگیری و تمرین تکنیک‌های تندخوانی که به آن‌ها اشاره شد، در وقت خود صرفه‌جویی کرده و به‌این‌ترتیب از وقت‌های اضافی خود برای انجام امور فوق‌برنامه و شخصی استفاده کنید. یا می‌توانید برای دروسی که نیازمند مطالعه و مرور بیشتری هستند، وقت گذاشته و آن‌ها را تقویت کنید. بهتر است بدانید با کمک تمرین‌های تندخوانی می‌توانید نسبت به رقبایتان پیشی گرفته و ظرف مدت کمتری، منابع مطالعاتی خود را به اتمام برسانید. درواقع با استفاده از تندخوانی سرعت مطالعه نزدیک به پنج یا شش برابر بیشتر می‌شود.

آموزش تندخوانی

۲. مقابله با عدم تمرکز و حواس‌پرتی

معمولاً مطالعه نادرست و کند، موجب عدم تمرکز می‌شود که با آموزش تندخوانی می‌توان از بروز این حواس‌پرتی و بی‌توجهی، جلوگیری کرد. مثلاً هرچه مدت‌زمان مطالعه شما به طول بیانجامد، مطمئناً به بهانه‌های مختلف سعی می‌کنید از شرایط مطالعه دور شده و زمانتان را با خوردن خوراکی، تماشای تلویزیون، مروری بر صفحات اجتماعی و… بگذرانید. این در حالی است که بالا بودن سرعت مطالعه و درنتیجه افزایش تمرکز، این فرصت را به شما نمی‌دهد که وقت خود را صرف کار دیگری کنید. بنابراین اگر شما نیز جزء افرادی هستید که مدام می‌گویند؛ من در موقع مطالعه تمرکز ندارم، بهتر است از تکنیک تندخوانی استفاده کنید.

۳. افزایش علاقه به مطالعه

یکی از دلایلی که موجب می‌شود ابتدا برای خواندن یک کتاب، مطلب یا درس، علاقه و انرژی داشته باشید اما به‌سرعت دچار بی‌حوصلگی شده و مطالعه را رها می‌کنید، کندخوانی است؛ زیرا همان‌طور که در بخش قبل نیز اشاره کردیم، پایین بودن سرعت مطالعه از دلایلی است که حواس شمارا پرت عوامل اطرافتان کرده و به‌سرعت دچار بی‌علاقگی و از دست دادن انگیزه برای ادامه مطالعه می‌شوید. مزیت آموزش تندخوانی این است که با کمک راهکارهای ارائه‌شده می‌توانید مغز و حواستان را بر روی ادامه مطالعه متمرکز کرده و انگیزه خود را برای فراگرفتن مطلب و یا ادامه مطالعه بیشتر کنید. درواقع شما به این وسیله، جذب مباحث و مطالب کتب موردنظر شده و علاقه‌مند می‌شوید آن‌ها را به‌سرعت پایان دهید.

۴. جلوگیری از خستگی

از دیگر مزایای تندخوانی می‌توان به جلوگیری از خستگی در هنگام مطالعه اشاره کرد. زیرا بسیاری از افراد به‌محض شروع خواندن درس، فورا احساس می‌کنند انرژی لازم برای ادامه دادن را ندارند. کندخوانی دلیل اصلی و مهمی است که موجب می‌گردد داوطلب نتواند طی برنامه‌ریزی تدوین‌شده برای کنکور، پیش رفته و خستگی ذهنی و جسمی سریعاً بر او غالب می‌شود. به‌طوری‌که هنوز چیزی از زمان مطالعه نگذشته که کم‌کم، فرد با یک خمیازه، کش‌وقوس و درنهایت دراز کشیدن، مطالعه را رها کرده و به خواب می‌رود. بر همین اساس می‌توانید با آموزش تند خوانی از احساس خواب‌آلودگی و خستگی چشم در حین مطالعه که از عوارض تندخوانی هستند، رهایی یافته و قدرت درک مطالب را با برطرف نمودن این موانع، افزایش دهید.

۵. تقویت حافظه

مغز انسان همانند سایر اعضا و بخش‌های بدن با آموزش و تمرین، عملکرد بهتری از خود به نمایش می‌گذارد. درواقع با ایجاد یک برنامه تمرینی برای تندخوانی، شما مغز خود را برای یادگیری مطالب در زمان کوتاه‌تر، آموزش داده و تقویت می‌کنید. به‌این‌ترتیب و با بهره‌گیری از تکنیک‌های تندخوانی، مغز در سطح بسیار بالا فعالیت می‌کند و توانایی‌های خود را افزایش می‌دهد. در کنار سرعت‌بالای یادگیری مغز که ازجمله مزایای آموزش تندخوانی است، بهبود حافظه و سایر عملکردهای مغز نیز از اثرات مثبت این شیوه مطالعه می‌باشد.

آموزش تندخوانی

ارتباط با موسسه حرف آخر

برای کسب مشاوره رایگان و تهیه محصولات موسسه حرف آخر میتوانید با شماره های 09106620394 و 0912008450 تماس حاصل فرماید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *