مقالات

مدیریت زمان در آزمون های تستی

مدیریت زمان در آزمون های تستی

مدیریت زمان در آزمون های تستی به ویژه کنکور سراسری یکی از فاکتورهای مهم و موثر در قبولی و موفقیت داوطلب به حساب می آید. ظاهرأ موضوع مدیریت زمان و داشتن فرصت کافی برای پاسخگویی به سئوالات به مسئله ای چالش برانگیز مبدل گردیده که داوطلبان آزمون های مختلف همواره با آن دست به گریبان هستند. به طوری که کمبود وقت، نقطه اشتراک اغلب شرکت کنندگان در این آزمون ها شناخته می شود. این موضوع هیچ ارتباطی به میزان آمادگی داوطلب برای شرکت در آزمون ندارد و بسیار دیده شده که افرادی با پایه علمی قوی و آمادگی بالا نیز به دلیل عدم اطلاع از تکنیک مدیریت زمان، عملکرد مطلوب و موفقی نداشتند. بنابراین نمی توان آن را تنها مشکل دانش آموزان ضعیف و متوسط دانست.

به این ترتیب و با توجه به اینکه محدودیت زمان یکی از اصلی ترین مولفه ها در رقابت های مهمی همچون کنکور به شمار می رود، لزوم یادگیری تکنیک های مدیریت زمان و برنامه ریزی برای پاسخ دهی دقیق و کامل به تست ها، احتمال موفقیت شما را چندین برابر می کند. با این مقدمه در ادامه قصد داریم راهکارهای مدیریت زمان در آزمون های تستی را برای کمک به موفقیت داوطلبانی که قصد شرکت در چنین آزمون هایی را دارند، ارائه نمائیم.

مدیریت زمان در آزمون های تستی

تعریف مدیریت زمان

همانطورکه در مقدمه این مبحث نیز اشاره شد، برای موفقیت در آزمون های تستی، لزومأ داشتن آمادگی و اطلاعات علمی کافی نمی باشد. اگر غیر از این فکر می کنید کافی است در جلسه آزمون با سد بزرگی به نام کمبود وقت مواجه شوید آنگاه متوجه خواهید شد که در کنار مطالعه و آموزه های علمی، داشتن هنر مدیریت زمان نیز چقدر با اهمیت است. این هنر، توانایی فرد در استفاده درست از زمانی است که برای پاسخگویی به سئوالات در اختیار دارد که این تکنیک مستلزم افزایش سرعت و تنظیم زمان برای تست زنی است. در واقع مدیریت زمان در آزمون های تستی را می توان مجموعه رفتارها و تکنیک های خاصی دانست که منجر به بهترین عملکرد در جلسه آزمون می شود.

مدیریت زمان در آزمون های تستی

چگونه در آزمون های تستی زمان را مدیریت کنیم؟

معمولا به داوطلبان توصیه می شود که برای مدیریت زمان به تمرین تست زنی پرداخته تا به مرور توانایی تنظیم و مدیریت وقت در جلسه آزمون را به دست آورید. اما در کنار این روش که یک راهکار عالی برای آمادگی در کنکور و کنترل زمان محسوب می شود، برخی روش های خاص نیز از جانب کارشناسان پیشنهاد شده که با استفاده از آنها و تمرین مداوم می توانید بیشترین استفاده را از زمان خود داشته باشید و بهترین نتیجه را کسب نمائید.

 

در این زمینه میتوانید مقاله زمان بندی برای درس خواندن را مطالعه کنید.

روش اول: ضربدر و منها

برخی داوطلبان اصرار زیادی دارند که ابتدا سوالات سخت را پاسخ داده و سپس به سراغ گزینه های ساده تر بروند. در حالی که این روند کاملا اشتباه و زمانبر است. توصیه می شود در ابتدا وقت خود را صرف پاسخ دادن به سوالاتی کنید که ساده تر هستند و چندان وقت شما را نمی گیرند. سپس به سراغ سئوالات سخت و وقتگیر بروید. به این صورت که با مشخص کردن علامت هایی مانند ضربدر یا منها و یا هر علامت دیگری، سوالات را براساس سخت یا وقتگیر و غیر قابل پاسخگویی بودنشان نشانه گذاری کنید. با این ترفند مثلا تست هایی که پاسخ آنها را نمی دانید با علامت منها و آنهایی را که نیاز به زمان بیشتری دارند را با ضربدر علامت زده تا در پایان آزمون و در وقت های باقیمانده به آنها رجوع کنید.

این روش مدیریت زمان در آزمون های تستی بسیار کارآمد بوده و موجب تمرکز داوطلب براساس توانایی پاسخگویی به آنها خواهد بود. درصورت استفاده صحیح از این تکینک، زمان زیادی در انتهای آزمون برای شما باقی می ماند. در ادامه هریک از سه احتمال پاسخگویی به سئوالات را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد.

1- سوالات راحت که پاسخ آنها را می دانید.

بهترین حالت زمانی است که شما پاسخ تست ها را در همان اولین نگاه می دانید و به سرعت گزینه صحیح را انتخاب کرده و از آن عبور می کنید. این دسته از سوالات نیاز به هیچ توضیح اضافه و راهنمایی خاصی ندارند.

2- سوالاتی که نیاز به وقت و تمرکز بیشتری دارند.

حالت دوم زمانی است که شما احتمالا با کمی تفکر و تمرکز می توانید پاسخ درست را یافته و گزینه درست را انتخاب کنید. اما نیاز به زمان بیشتری دارید. در این حالت با گذاشتن علامت ضربدر از سوال مربوطه عبور کرده تا در انتها و زمانی که یک دور آزمون سوالات آزمون را جواب داده اید، مجددأ به سراغ تست های ضربدر دار رفته و در زمان باقیمانده تلاش کنید تا پاسخ آنها را نیز بدهید. نکته مثبت این راهکار مدیریت زمان در آزمون های تستی عدم نگرانی از اتلاف زمانی است که صرف این سئوالات می شود. زیرا شما پرسش های ساده را حل کرده و تلاشتان برای بهبود نتیجه آزمون خواهد بود.

3- سوالاتی که پاسخ آنها را نمی دانید.

اما حالت سوم، سوالاتی هستند که با قراردادن علامت منها در کنارشان، تقریبأ از پاسخ دادن به آنها قطع امید کرده اید. در چنین شرایطی باید اینطور تصور کنید که گویا اصلا چنین پرسش هایی در آزمون طرح نشده اند. پس با آنها کاری نداشته و زمان خود را صرف فکر کردن و تلاش برای پاسخ دادن به آنها نکنید. این کار کمک می کند تا علاوه بر صرفه جویی در وقت، استرس و نگرانی هم نداشته باشید.

این راهکار از آنجایی کارآمد و موثر خواهد بود که بسیاری از افراد ممکن است پس از پاسخ ندادن به چند سوال، روحیه خود را از دست داده و احساس شکست کنند و همین مسئله موجب می شود از پاسخ دادن به تست های ساده تر نیز باز مانده و از کورس رقابت عقب بمانند. به این دسته از افراد باید گفت که تاکنون هیچ یک از نفرات برتر کنکور یا هر آزمون تستی دیگری، موفق به پاسخگویی صد درصد سئوالات نشده اند و بسیاری از قبول شدگان نیز ممکن است تنها به 60 درصد از تست ها، پاسخ داده باشند. لذا برای مدیریت زمان در آزمون های تستی در ابتدا باید نگرانی را از خود دور کرده و سعی کنید تا آنجا که می توانید از اطلاعات و توانایی های علمی خود بهره بگیرید.

 

یکی از پکیج های حرفه ای حرف آخر برای افزایش سرت تست زنی، محاسبات سریع حرف آخر میباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید روی آن کلیک کنید.

روش دوم: زمان های نقصانی

نقصان به معنای کم کردن است. یعنی باید در این روش، چند دقیقه از زمان پاسخگویی سوالات هر درس کم کنید. به عنوان مثال اگر زمان لازم برای سئوالات دین و زندگی 20 دقیقه است، دو دقیقه آن را کم کرده و سر 18 دقیقه، درس بعدی را شروع کنید. با این کار می توانید زمان بیشتری را برای انتهای آزمون نگه دارید تا با آن به بررسی تست های علامت زده، بپردازید. این روش نیز از راهکارهای موثر برای مدیریت زمان است که با استفاده از آن می توان یک بار دیگر با آرامش و تمرکز بالاتر، سئوالاتی را که از آنها رد شده اید، مرور کنید.

روش سوم: استراتژی بازگشت

اکنون نوبت آن است که یاد بگیرید از زمان های ذخیره شده، بهترین استفاده را ببرید. به این معنی که کدام دروس و سئوالات برای مرور و پاسخگویی در زمان های اضافی، اولویت دارند. طبیعتأ استراتژی هیچ فردی با دیگری یکسان نبوده و هر شخص اولویت خاص خود را دارا می باشد. چراکه سطح علمی و تسلط افراد در دروس مختلف، با یکدیگر متفاوت بوده و حتی نوع اهداف و تصمیماتی که برای پاسخ به سوالات هر درس در ابتدای آزمون گرفته می شود نیز با دیگری همانند نخواهد بود. برای بهره مندی از مزایای این روش مدیریت زمان در آزمون های تستی بایستی تمرین و استفاده از تجربیات نفرات برتر سال های قبل را در برنامه خود قرار داده تا بتوانید بهترین بهره را از زمان های اضافی خود ببرید. درواقع شما بایستی ماه ها پیش از شرکت در آزمون، استراتژی مناسب خود را برگزیده و تمرین کنید.

روش چهارم: وقفه در آزمون

معمولا کارایی ذهنی داوطلبان در جلسات آزمون های تستی به دلیل خستگی فکری و جسمی کاهش چشمگیری پیدا می کند و حتی نشستن طولانی مدت روی صندلی نیز موجب اختلال در گردش خون و رخوت خواهد شد. از همین رو می توانید با مواردی که در ادامه شرح می دهیم، وقفه ای کوچک را در آزمون ایجاد نمائید تا بتوانید از خستگی و عوارض آن جلوگیری کنید:

• بی تحرکی عامل اصلی افت فکری و جسمی داوطلب در حین آزمون است. لذا هر از گاهی دست ها، پاها و حتی کمر و گردن خود را جابه جا کرده و حرکت دهید.
• 30 ثانیه زمان زیادی نیست که شما را از پاسخگویی به سئوالات آزمون باز بدارد. به همین دلیل بد نیست هر نیم ساعت یکبار برای بهبود کارایی مغز، 30 ثانیه چشمان خود را بسته و به صندلی تکیه بدهید.
• تنفس عمیق و شل کردن عضلات، یک روش دیگر برای بازیابی قوای جسمی و ذهنی داوطلب و از جمله تکنیک های مدیریت زمان در آزمون های تستی به شمار می رود.

عوامل موثر بر کمبود وقت داوطلبی در جلسه آزمون

1- استرس

استرس اولین عاملی است که موجب می شود داوطلب برای پاسخ دادن به سوالات آزمون، دچار کمبود وقت شود. این استرس ممکن است به دلیل شرایط جلسه آزمون و جو حاکم بر آن یا نگرانی از عدم آمادگی و تسلط بر دروس ایجاد شود. برای کنترل استرس خود بهتر است روز پیش از آزمون، دست از مطالعه کشیده و حتی تست هم نزنید. چراکه با این کار ترس و دلهره شما در اثر برخورد با برخی مباحث و تست ها بیشتر شده و ممکن است تمرکز خود را از دست بدهید. بنابراین به خودتان بگوید که من تمام سعی خود را کرده ام و خود را برای شرکت در آزمون و به کارگیری تمامی قوای ذهنی جهت انتقال اطلاعات مهیا کنید.

2- ترس از برخورد با سوالات سخت

عامل بعدی که لزوم استفاده از تکنیک های مدیریت زمان را در آزمون های تستی بیشتر می کند، نگرانی و ترسی است که به داوطلبان بایت دیدن سوالات دشوار دست می دهد. معمولا بسیاری از طراحان، دروس را با تست های سخت آغاز می کنند و همین مسئله عاملی می شود که بر تمرکز و استرس داوطلب تاثیر منفی دارد. اما توصیه ای که به این دسته از افراد داریم، عبور از سوالات سخت طبق همان روشی که پیش تر فراگرفتید و پرداختن به سوالات ساده تر می باشد. ضمن اینکه باور کنید، سوالی که برای شما سخت است، برای سایر داوطلبان نیز حتمأ سخت خواهد بود و هیچ داوطلبی قادر به پاسخگویی همه سوالات آزمون نمی باشد.

3- به هم زدن ترتیب سوالات

برخی داوطلبان با این استدلال که ممکن است برای پاسخگویی به دروس سخت تر مانند شیمی، دچار خستگی شوند، ترتیب سوالات دفترچه را به هم زده و جابه جا می کنند. این کار اگر در حد یک درس باشد، اشکال چندانی ندارد اما در صورتی که این جابه جایی بیش از اندازه شود، ممکن است منجر به سردرگمی و از دست رفتن زمان شما گردد.

4- توانایی گذشتن از سوالات سخت

اکنون پس از آنکه روش های مدیریت زمان در آزمون های تستی مانند ضربدر و منها، زمان های نقصانی و استراتژی بازگشت را فراگرفته اید باید بتوانید از هریک بهترین استفاده را ببرید. اما نکته مهم تر اینکه، سعی کنید سر جلسه آزمون به راحتی از تست های سخت و آن دسته از سئوالاتی که احتمال پاسخ دهی درست به آنها کم است، بگذرید و این ویژگی را در خود تقویت کنید. مطمئن باشید در این صورت، احتمال برخورد شما با سئوالات راحت، بیشتر می شود. ضمن اینکه مانع از استرس و هدر رفتن زمانتان نیز خواهد شد.

5- شمردن سوالات

شمردن و حساب کردن پاسخ های درست، یکی دیگر از مشکلات و عواملی است که موجب کمبود وقت داوطلبان در جلسات آزمون می شود. متاسفانه درصدی از دانش آموزان همواره در پی آن هستند که نتیجه آزمون خود را در همان روز، تخمین زده و درصدهای خود را محاسبه کنند. این مشکل ریشه در روش غلط مطالعه و تست زنی های مداوم او دارد که منجر به بروز چنین اتفاقی می شود.

نکته مهم
برخی از دانش آموزان، متاسفانه درک اشتباهی از روش های مدیریت زمان در آزمون های تستی دارند. آنها تصور می کنند اگر حتی یک سئوال را به صورت نصفه بلد هستند باید آن را رها کرده و به دنبال سئوالات ساده تر بگردند. این مسئله موجب گردیده که بسیاری از دانش آموزان سرجلسه مدام در حال ورق زدن و گشتن دنبال سئوالات راحت باشند که این خود موجب تلف شدن زمان می شود. شما بایستی طبق روش های فوق و علامت گذاری سئوالات مختلف، زمان خود را برنامه ریزی کنید.

ارتباط با موسسه حرف آخر

برای کسب اطلاعات بیشتر و ارتباط با دپارتمان رتبه برتر حرف آخر میتوانید با شماره های 09106620394 و 09120085450 تماس حاصل فرماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *