در این مقاله به 13 راهکار تمرکز در مطالعه پرداخته ایم که بیشتر و قوی ترین تاثیر بر تمرکز در مطالعه را دارد. در مقاله قبلی به 10 روش مطالعه موثر اشاره کردیم که مطالعه این دو مقاله کمک زیادی به افزایش کیفیت یادگیری شما بخصوص داوطلبان کنکوری میکند.
یادگیری و مطالعه یک رفتار تلقی میشود و حرکت به سمت عادت ها و پرهیز از برخی موارد میتواند این رفتار در شما را تقویت کند. 13 راهکار تمرکز در مطالعه از حیث علمی ثابت شده است و سالهای متمادی است که روانشناسان و مشاوران کنکوری آن را برای دانش آموزان تجویز می کنند. بعد از مطالعه این مقاله بی شک میتوانید رفتار مطالعاتی خود را تقویت کنید.
بعد از مطالعه این مقاله برای بهبود کیفیت خدمات دپارتمان مشاوره حرف آخر میتوانید نظر و تجربه خود را با ما و دانش آموزان سراسر کشور به اشتراک بگذارید. راهکار تمرکز در مطالعه شما چی بوده میتوانید به ما از ظریق کامنیت زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.
13 راهکار تمرکز در مطالعه برای افزایش یادگیری بیشتر
13 راهکار تمرکز در مطالعه
آیا هنگام مطالعه برایتان سخت است که تمرکز کنید؟ این روزها حواسپرتیهای زیادی وجود دارد: پیامهای متنی، ویدئو، ایمیل و رسانههای اجتماعی. ناگفته نماند ذهن سرگردان خودتان. در طول سالها، به هزاران دانشآموز یاد دادهام که چگونه مؤثرتر مطالعه کنند.
کی از بهترین راهها برای بهبود نمرات این است که یاد بگیرید چگونه در حین مطالعه بهتر تمرکز کنید. من این لیست از 20 نکته و تکنیک را ارائه کرده ام که به شما کمک می کند در حین مطالعه تمرکز کنید.
با امتحان برخی از این تکنیک ها در جلسه بعدی مطالعه خود می توانید یاد بگیرید که چگونه بهتر تمرکز کنید. وقتی یکی را پیدا کردید که کار می کند، هر بار که مطالعه می کنید، آن را جزئی از برنامه روزانه خود قرار دهید.
از دوربین گوشی یا وب کم خود برای ضبط کردن خود در حال مطالعه استفاده کنید
اولین راهکار تمرکز در مطالعه ضبط عملکرد خود حین مطالعه است. این نکته ممکن است عجیب به نظر برسد، اما کار می کند. وب کم یا دوربین تلفن خود را برای ضبط ویدیویی از مطالعه خود تنظیم کنید. ایده ایجاد مسئولیت پذیری است. به جای اینکه دوستی پیشرفت شما را بررسی کند، یک دوربین دارید که همه کارهای شما را تماشا می کند.دانستن اینکه تحت نظر هستید، هدفتان را به شما یادآوری می کند.
درست زمانی که می خواهید حواس شما پرت شود، به یاد خواهید آورد که هر کاری که انجام می دهید در حال ضبط است. این یک یادآوری مفید برای خودتان است که متعهد به مطالعه شده اید.
اگر تمایلی به شروع کار ندارید، 1 دقیقه وقت بگذارید تا خود را از نظر ذهنی آماده کنید
تایمرگاهی اوقات ممکن است حتی حوصله سر کار نداشته باشید .وقتی این اتفاق افتاد، یک دقیقه وقت بگذارید تا خود را از نظر ذهنی آماده کنید. یک تایمر را برای یک دقیقه تنظیم کنید و به خود بگویید که وقتی تایمر خاموش شد کار را شروع خواهید کرد.
با انجام این کار، احتمال اینکه در پایان دقیقه به محل کار خود برسید بسیار بیشتر خواهد بود. به این “قصد اجرا” می گویند. هر زمان که به خود علامت می دهید که قصد انجام کاری را دارید، شروع آن کار را آسان تر می کند.
در این مورد، قصد اجرا این است که در صورت تمایل به تعلل، قبل از شروع یک جلسه مطالعه، یک تایمر برای یک دقیقه تنظیم کنید. بنابراین، اگر برای شما سخت است که انگیزه خود را برای شروع مطالعه ایجاد کنید ، یک دقیقه وقت بگذارید و خود را از نظر ذهنی آماده کنید.
با این کار مقاومتی که تجربه می کردید را از بین می برید.
قبل از مطالعه روزانه، برای آن روز برنامه ریزی کنید
تا جایی که ممکن است طرح را با جزئیات تنظیم کنید.
دلیل خوبی برای این وجود دارد. شما باید در مورد آنچه که قرار است در طول هر جلسه مطالعه به دست آورید، روشن باشید. در اینجا یک نمونه از یک طرح با جزئیات کافی آورده شده است: «صفحات 25 تا 32 کتاب زیست شناسی را بخوانید و یک نمودار خلاصه ایجاد کنید.»
هنگامی که یک کار را به اجزای دقیق تقسیم می کنید، ایده بهتری در مورد اینکه آیا در دوره مطالعه مشخص شده قابل دستیابی است یا خیر خواهید داشت.
یکی دیگر از مزایای ایجاد یک برنامه دقیق این است که ارزیابی پیشرفت شما آسان تر می شود. اگر نیمی از دوره تحصیلی خود را طی کرده اید و نیمی از آنچه را که برای رسیدن به آن برنامه ریزی کرده اید تکمیل کرده اید، متوجه خواهید شد که در مسیر درستی قرار دارید.
بخش کلیدی مطالعه موثر، تعیین وظایف خاصی برای کار در طول هر جلسه مطالعه است.
دقیقاً بنویسید که چرا می خواهید مطالعه کنید
یک راهکار دیگر برای تمرکز در مطالعه این است که در وهله اول روشن کنید که چرا می خواهید سخت مطالعه کنید.
دلایلی که می خواهید سخت مطالعه کنید را بنویسید.لیست را در دسترس داشته باشید تا زمانی که متوجه شدید تمرکز خود را از دست می دهید، بتوانید این دلایل را به خود یادآوری کنید.
برای مثال، ممکن است بنویسید:
“من می خواهم پزشک شوم.”
“من میخواهم دندانپزشک شوم.”
” من میخواهم دانشگاه تهران قبول شوم”
“من می خواهم این عادت را در خود پرورش دهم که همیشه بهترین کار را انجام دهم.”
من میخواهم باعث افتخار پدر و مادرم شوم. و خیلی موارد دیگر که میتواند شما را خوشحال کند و به شما انگیزه بدهد فقط سعی کنید به جای دلایل نتیجه گرا بر دلایل فرآیندمحور تمرکز کنید.
چون زیرا نتایج اغلب خارج از کنترل شما هستند، در حالی که فرآیند همیشه در کنترل شما است.
برای مثال، نتیجه گرفتن A برای همه سوژههای شما، از برخی جهات، خارج از کنترل شماست. اما مطالعه در مجموع حداقل 2 ساعت در روز فرآیندی است که در کنترل شماست.
در اینجا دلیل دیگری برای تمرکز بر روی فرآیند به جای بر روی نتیجه وجود دارد. نتیجه ممکن است چیزی باشد که ممکن است فقط در آینده ای دور اتفاق بیفتد. از سوی دیگر، فرآیند چیزی است که شما هر روز درگیر آن هستید. اندازه گیری دستاورد فرآیند بسیار موثرتر از دستیابی به نتیجه است.
وقتی خودت را به چالش بکشی راحت تر میتوانید موانع سر راهت را بردارید. از خودت بپرس هدفت چیه؟ میخوای چکار کنی؟ وقتی صادقانه جواب بدی خیلی از مشکلات حل میشه
تمام کارهایی که انجام داده اید را پیگیری کنید
تمام کارهایی که هر روز انجام می دهید را ثبت کنید.
این قضیه به دو دلیل اهمیت دارد.
اولاً، به شما این امکان را می دهد که نظارت کنید که آیا اهداف تعیین شده در برنامه مطالعاتی خود را برآورده می کنید یا خیر. اگر به اهداف خود نرسیدید، ممکن است زمان لازم برای انجام وظایف را دست کم گرفته باشید.
اما اگر وظایف خود را با وقت خالی انجام می دهید، ممکن است بتوانید اهداف خود را بالاتر قرار دهید.
دوم اینکه برای روحیه شما مهم است که ببینید در حال پیشرفت هستید.
مطالعه فعالیتی است که در آن اندازه گیری پیشرفت همیشه آسان نیست. اما وقتی کارهایی را که انجام دادهاید پیگیری میکنید، در مورد پیشرفتی که انجام میدهید واضحتر خواهید بود.
این به شما یادآوری میکند که سازنده بودهاید، که انگیزه شما را حفظ میکند.
فقط مواد مورد نیاز برای کار فعلی خود را روی میز خود قرار دهید
مغز قادر است اطلاعات را به طور موثرتری در یک محیط نامرتب پردازش کند. این چیزی است که محققان موسسه علوم اعصاب دانشگاه پرینستون کشف کردند
به این ترتیب، ایده خوبی است که فقط مواردی را که برای تکمیل کار در دست دارید، روی میز خود قرار دهید. به عنوان مثال، این ممکن است شامل تکلیف، یک خودکار، یک مداد، یک پاک کن و یک ماشین حساب باشد.
فهرستی از مواردی که در طول جلسه مطالعه خود نیاز دارید تهیه کنید. اطمینان حاصل کنید که فقط آن موارد را روی میز خود دارید.
اگر منطقه مطالعه شما نامنظم است، قبل از شروع کار، چند دقیقه وقت بگذارید و آن را مرتب کنید .تمیز و مرتب بودن چیزها بر ذهن شما اثر آرام بخشی دارد و به شما در تمرکز کمک می کند.
قبل از هر جلسه مطالعه، با انجام تمرینات تنفس عمیق، مغز خود را آماده کنید
تمرینات تنفس عمیق توانایی تمرکز ذهن شما را افزایش می دهد. محققان موسسه علوم اعصاب کالج ترینیتی تأثیر تمرینات تنفسی را بر تولید نورآدرنالین در بدن مطالعه کرده اند.
نورآدرنالین به عنوان یک انتقال دهنده عصبی عمل می کند که بر تمرکز شما تأثیر می گذارد. با تنظیم تنفس خود، می توانید سطح نورآدرنالین خود را بهینه کنید.
محققان به این نتیجه رسیدند که “ارتباط قوی بین تمرینات نفس محور و ثبات ذهن وجود دارد”.در اینجا یک تمرین تنفس ساده وجود دارد که قبل از مطالعه، آرامش و تمرکز را به ذهن شما می آورد:
چشمان خود را ببندید و به مدت 4 ثانیه از طریق بینی نفس عمیق بکشید.
هنگامی که احساس کردید ریه های شما پر از هوا است، نفس خود را به مدت 2 ثانیه حبس کنید.
سپس به مدت 4 ثانیه به آرامی از بینی خود بازدم کنید.
این تمرین را سه بار پشت سر هم قبل از شروع هر جلسه مطالعه انجام دهید. اکنون آن را امتحان کنید تا ببینید چقدر به شما احساس آرامش می کند!
در رختخواب مطالعه نکنید
عدم مطالعه در اتاق خواب و رختخواب یکی از مهترین راهکار تمرکز در مطالعه است. هنگام دراز کشیدن یا نشستن در رختخواب سعی نکنید کار مفیدی انجام دهید. مهم این است که مکانی که در آن مطالعه می کنید با مکانی که در آن می خوابید یکسان نباشد .
شما نمی توانید به طور موثر در مکانی که با آرامش یا خواب مرتبط است مطالعه کنید. در واقع این اولین پیشنهاد من است وقتی دانش آموزان از من می پرسند که چگونه هنگام مطالعه از خواب آلودگی جلوگیری کنم کنم .
همچنین، اگر در رختخواب مطالعه میکنید، یا دراز کشیدهاید یا به صورت چهار زانو مینشینید. هیچ یک از این موقعیت ها برای حداکثر تمرکز مناسب نیستند. این وضعیت ها حتی ممکن است منجر به گردن درد و کمردرد شود.
علاوه بر این، ممکن است در نهایت به چرت زدن ناخواسته بپردازید! بنابراین هر بار کار خود را در یک میز مطالعه مناسب انجام دهید – این عادت خوبی است که هر دانش آموزی باید آن را پرورش دهد !
دمای محیط مطالعه خود را تنظیم کنید
اطمینان حاصل کنید که دمای محل مطالعه شما بهینه است. محققان دانشگاه کرنل زمانی که دمای دفتر از 20 درجه سانتیگراد به 25 درجه سانتیگراد (68 درجه فارنهایت به 77 درجه فارنهایت) افزایش یافت، به نتایج جالبی دست یافتند.
خطاهای تایپ 44 درصد کاهش یافت و خروجی حدود 150 درصد افزایش یافت. بیشتر تحقیقات نشان می دهد که مساعدترین دما برای کار و مطالعه در محدوده 22 درجه سانتی گراد تا 25 درجه سانتی گراد (72 درجه فارنهایت تا 77 درجه فارنهایت) است.
بنابراین اگر امکان تنظیم دمای محیط مطالعه برای شما وجود دارد، آن را در این محدوده نگه دارید.
برنامه مطالعه روزانه خود را به خانواده خود بگویید
برنامه مطالعه خود را روی درب اتاق خواب یا درب یخچال در آشپزخانه قرار دهید. به این ترتیب، خانواده شما متوجه خواهند شد که چه زمانی نباید مزاحم شما شوند.
انجام این کار مزیت دیگری نیز دارد. همچنین به شما احساس مسئولیت پذیری بیشتری می دهد. با تعهد قبلی به خانواده خود در مورد زمان مطالعه، به احتمال زیاد به برنامه مطالعه خود پایبند خواهید بود.
در مجموع، این یک نکته ساده است که به شما امکان می دهد در هنگام مطالعه تمرکز کنید.
تمام وسایل دیجیتال خود را در اتاق دیگری قرار دهید
تبلت و تلفن خود را در اتاق دیگری بگذارید و آنها را در حالت بی صدا قرار دهید. به حداقل رساندن وسوسه ها یکی از کلیدهای سازنده برای تمرکز در مطالعه است.
علاوه بر این، حتی اگر وسوسه میشوید که گوشی خود را چک کنید، احتمالاً این کار را نخواهید کرد زیرا تلاش لازم برای راه رفتن به اتاق دیگر بسیار زیاد است.
وقتی احساس می کنید که در شرف پرت شدن هستید، آن را یادداشت کنید
غیر ممکن است هر از چند گاهی در طول جلسات مطالعه حواس تان پرت می شود. بنابراین شما نیاز به یک استراتژی برای مقابله با این حواس پرتی دارید.
در اینجا یک تکنیک است که به خوبی کار می کند.
فرض کنید در حال خواندن یادداشت های علمی خود هستید که هوس چک کردن پیام های متنی خود را دارید.
به جای تسلیم شدن در برابر وسوسه، روی یک کاغذ بنویسید: «پیام های متنی را بررسی کنید».
هنگامی که این کار را انجام دادید، خواهید دید که بازگشت به مطالعه آسان تر است.در طول استراحت بعدی خود، می توانید ادامه دهید و آنچه را که در آن ورق کاغذ ذکر کرده اید، انجام دهید. در این صورت می توانید پیامک های خود را بررسی کنید.
چرا این تکنیک موثر است؟
زیرا به جای اینکه صرفاً سعی کنید در برابر میل خود مقاومت کنید، با نوشتن موارد حواس پرتی، «اقدام کنید». با انجام این کار، میل خود را بدون تسلیم شدن به آن تصدیق می کنید. این تکنیک به شما کمک میکند تا به آنچه قبلاً انجام میدادید بازگردید.
به اندازه کافی بخوابید
فواید خواب عملا بی شمار است. نه تنها هورمونهای شما تنظیم میشوند و اطلاعات سنتز میشوند، بلکه به شما کمک میکند روز بعد نیز با انرژی استارت بزنید. در واقع، تلاش برای تمرکز در حالی که بیش از حد خسته هستید، عملا بی فایده است
بیشتر افراد بین ۷ تا ۹ ساعت در شبانه روز بخواب نیاز دارند. برخی کمی بیشتر، برخی کمی کمتر. سعی کنید سیستم خواب خود را بشناسید و آن را تنظیم کنید. در صورت لزوم هر شب با کمی زودتر از حد معمول به رختخواب بروید.
عموما دانش آموزان و داوطلبان کنکوری عادت به دیر خوابیدن دارند. این موضوع باعث کاهش انرژی در طول روز، عدم تمرکز، پرخاشگری و استرس در آنها میشود.
راهکارهای کنترل استرس برای دانش آموزان
ارتباط با حرف آخر
در این مقاله 13 راهکار تمرکز در مطالعه ارائه شد. دانش آموزان و داوطلبان گرامی میتوانند تجربه خود در زمینه مطالعه را با ما و دیگران به اشتراک بگذارند. راههای ارتباطی با مشاورین حرف آخر جهت دریافت مشاوره و سفارش محصولات آموزشی و کنکوری
09106620394
09120085450
02166094258
خیلی از موارد رو تجربه کردم و قبول دارم بخصوص قبل از مطالعه وقتی مشخص کنی هدفت چیه و چی میخوای بکنی و برای کارت دلیل داشته باشی خیلی بهت کمک میکنه تا با تمرکز و کیفیت مطالعه کنی من اینو تجربه کردم و خب پیشرفت کردم به بقیه نیز پیشنهاد میکنم تست کن جواب میگیرن
سلام داوطلب گرامی
خوشحالیم که نظر و تجربه خودت را در این زمینه به اشتراک گذاشتی