دندانپزشکی یا داروسازی بخوانم یکدو راهی دشوار اما شیرین، برای داوطلبان کنکور در گروه آزمایشی علوم تجربی است. چراکه هردو رشته جزء محبوبترین و پرطرفدارترین رشتههای پزشکی هستند. طبیعتأ به دلیل خصوصیات متفاوت افراد و همچنین نوع تفکر و اولویتهای آنها نمیتوان بهسادگی مشخص کرد، کدامیک از این رشتهها برای شما، مناسبتر است.
درواقع این خود شما هستید که باید بهترین انتخاب را داشته باشید بهطوریکه تا سالیان سال با همان عشق و انرژی اولیه بتوانید از پس چالشها و سختیهای آن برآمده و دچار پشیمانی نشوید. بنابراین مهمترین اصل در انتخاب یکی از این دو رشته، علاقه است. زیرا درصورتیکه شما شناخت درستی از علایق خود داشته باشید، انتخاب کردن نیز سادهتر میشود.
این مسئله بهویژه در انتخاب رشته دانشگاهی و شغل مناسب که مسئلهای حیاتی در زندگی همه افراد است، اهمیت بیشتری دارد. زیرا چه بسیار افراد و دانشآموزانی که پس از سالها تحصیل و صرف وقت و انرژی، متوجه شدهاند که انتخاب رشته آنها نادرست بوده و نباید عمر خود را در این رشته تلف میکردند.
اهمیت این مسئله ما را بر آن داشت برای کمک به داوطلبانی که در انتخاب یکی از دو رشته دندانپزشکی یا داروسازی دچار تردید هستند، اطلاعاتی را جمعآوری کنیم که استفاده از آنها به تصمیمگیری صحیح کمک زیادی میکند. امیدواریم مقاله دندانپزشکی یا داروسازی بخوانم در انتخاب درست و صحیح به شما کمک کند.
دندانپزشکی یا داروسازی بخوانم
دندانپزشکی یا داروسازی بخوانم سوال خیلی از داوطلبان است. چند نکته اساسی وجود دارد که قبل از اینکه خوب و بد این دو رشته تشریح کنیم، به آن می پردازیم. متاسفانه در همه گروه های آزمایشی آزمون سراسری، خیلی از رشته ها بازار کار مناسب ندارد. هم اکنون فقط رشته های تاپ دارای فرصت شغلی هستند. با ورود به مقطع متوسطه دوم هدف خود را تعیین کنید. تعیین هدف سنگ بنای تلاش شما برای خواسته و آرزویتان است.
دندانپزشکی یا دارو سازی بخوانم ، پزشکی یا دندانپزشکی بخوانم، با مطالعه، سرچ و یک الی دو جلسه مشاوره میتوانید تعیین هدف کنید. اطلاعات زیادی در این زمینه منتشر شده است که در تعیین هدف به شما کمک میکند. پس برای شروع هدف خود را مشخص کنید و برای آن تلاش کنید.
تفاوت رشتههای دندانپزشکی و داروسازی
بهطور حتم اطلاع از ویژگیهای مهم هریک از این رشتهها، شمارا در انتخاب بهتر یاری خواهد کرد و پس از مطالعه این مقاله متوجه خواهید شد که کدامیک از این رشتهها برای ادامه تحصیل و ساختن آینده شما مناسبتر است. این نکته را در نظر داشته باشید که علاقه و شرایط تحصیل در این رشتهها، دو مقوله متفاوت هستند. لذا صرفاً داشتن علاقه نمیتواند برای انتخاب دندانپزشکی یا داروسازی کافی باشد.
بلکه با بررسی شرایط و ویژگیهای این رشتهها، آینده شغلی، شرح وظایف و مواردی ازایندست، بهتر میتوانید برای آینده تحصیلی و شغلی خود تصمیم بگیرید. درواقع داشتن دانش و اطلاعات کافی در هنگام انتخاب رشته موضوعی بسیار مهم است که هر داوطلب بایستی به آن توجه ویژه نشان دهد. از همین رو در ادامه این مطلب به بررسی تفاوتهای این دو رشته خواهیم پرداخت تا از دل این تفاوتها دریابیم که کدام رشته، برای ادامه تحصیل بهتر است!
مدتزمان تحصیل و واحدهای درسی دندانپزشکی و داروسازی
بهطورکلی تفاوت چندانی ازنظر مدتزمان تحصیل و تعداد واحدهای درسی برای هریک از این رشتهها، وجود ندارد. بهطوریکه دانشجوی رشته دندانپزشکی ملزم بهپاس کردن ۲۱۷ واحد درسی است و معمولاً گذراندن آنها چیزی حدود شش سال به طول میانجامد. دانشجویان رشته داروسازی نیز با اختلاف ناچیزی نسبت به دندانپزشکی، موظف به گذراندن ۲۱۲ واحد درسی میباشند که آنها نیز اغلب طی شش سال این واحدها را پاس میکنند. بنابراین از این نظر نمیتوان گفت که طول دوره تحصیل در کدامیک از رشتههای دندانپزشکی یا داروسازی کوتاهتر است.
ظرفیت پذیرش رشته دندانپزشکی و داروسازی در کنکور
دندانپزشکی و داروسازی نسبت به سایر رشتههای پزشکی تقریباً دارای ظرفیت پذیرش کمتری هستند. مثلاً مجموعاً ظرفیت قبولی سال گذشته در رشته دندانپزشکی و دورههای روزانه و شهریه پرداز، حدود یک هزار و سیصد و هفتاد دانشجو بوده که دوره روزانه بیشترین ظرفیت قبولشدگان رشته دندانپزشکی را داشته است. اما ظرفیت قبولی در رشته داروسازی تا حدودی کمتر از رشته دندانپزشکی است.
بااینحال، همواره یکی از رشتههای پرطرفدار پزشکی در میان داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی شناخته میشود. بهاینترتیب مجموع پذیرفتهشدگان در دورههای روزانه و شهریه پرداز این رشته در سال قبل به حدود یک هزار و دویست نفر رسید که بیشترین درصد پذیرش برای دوره روزانه بوده است.
با این توضیح میتوان گفت که ازنظر ظرفیت نیز تفاوت چندانی میان این دو رشته محبوب پزشکی وجود ندارد و داوطلب میتواند بر اساس علاقه و شرایط تحصیل به انتخاب یکی از دو رشته دندانپزشکی یا داروسازی اقدام نماید.
شرایط ادامه تحصیل در رشتههای دندانپزشکی و داروسازی
در رشته دندانپزشکی، دانشجویان میتوانند پس از به پایان رساندن دوره عمومی از چند طریق به تحصیل خود ادامه داده و مدارج بالاتر را کسب نمایند. این روشها به شرح زیر میباشند:
• دستیاری دندانپزشکی که ازجمله رشتههای تخصصی بهحساب میآید.
• کسب دکترای پی اچدی که علاوه بر دندانپزشکی و داروسازی برای برخی رشتههای علوم پزشکی نیز امکانپذیر میباشد.
در رابطه با رشته داروسازی نیز همانطور که گفته شد، این امکان وجود دارد که تا سطح دکترای تخصصی به ادامه تحصیل بپردازید. البته لازم به ذکر است که تنها در صورتی اخذ دکترای این رشته امکانپذیر خواهد بود که دوره داروسازی عمومی را به پایان رسانده باشید. در چنین شرایطی، فارغالتحصیلان داروسازی میتوانند به ادامه تحصیل دریکی از ۱۲ گرایش تخصصی، بپردازند.
امکان تدریس در دانشگاه با دندانپزشکی و داروسازی
علاوه بر آینده شغلی مشخصی که در انتظار دانشجویان این دو رشته است، فارغالتحصیلان در هر دو رشته دندانپزشکی یا داروسازی این فرصت رادارند که به همین واسطه در دانشگاه بهعنوان استاد، تدریس کنند. البته برای رسیدن به این شغل پردرآمد و جذاب، ادامه تحصیل تا مقطع دکترای تخصصی ضروری بوده و پسازآن نیز میبایست در فراخوان جذب هیئتعلمی وزارت بهداشت نیز حضورداشته باشند.
فرصتهای شغلی رشته داروسازی
جایگاه خوب و درآمد مطلوب رشته داروسازی یکی از دلایل محبوبیت و متقاضیان فراوانی است که همهساله جمع زیادی از داوطلبان را برای تحصیل در این رشته به رقابت در کنکور سراسری سوق میدهد. در دنباله این بخش برخی از زمینههای شغلی و بازار کار این رشته را برخواهیم شمرد:
• در کارخانههای مرتبط با محصولات شیمیایی و دارویی مانند صنایع بهداشتی و آرایشی
• در صنعت داروسازی که شامل ساخت و کنترل دارو میشود.
• فعالیتهای درمانی و آموزشی
• در وزارت بهداشت و جهت فعالیت در امور اجرایی
• مسئول امور تحقیقاتی در صنایع و کارخانههای داروسازی
اگرچه داروسازی بهعنوان یکرشته با درآمد خوب شناخته میشود اما اطلاعات دقیق و موثقی برای درآمد شاغلین در این زمینه وجود ندارد. با این خال افرادی که در یک سمت دولتی استخدام میشوند، حقوق و مزایای آنها بر طبق قوانین مدیریتی کشور محاسبه خواهد شد.
اما شاغلین در بخشهای خصوصی، متناسب با میزان تحصیلات و تخصص و همچنین سابقهای که درزمینهٔ فعالیت خوددارند، دارای درآمدهای متنوعی میباشند. البته امکان فعالیت مستقل با کسب مجوزهای لازم نیز وجود دارد و فارغالتحصیلان این رشته با تأسیس داروخانه میتوانند درآمد مطلوبی بسته به نوع خدمات و تعداد مشتریانشان داشته باشند.
همچنین میتوانید مقاله پزشکی یا دندانپزشکی بخونم را نیز مطالعه کنید.
فرصتهای شغلی رشته دندانپزشکی
اطمینان از آینده شغلی فارغالتحصیلان دندانپزشکی یا داروسازی به دلیل رشد بازار کار و همچنین درآمد قابلقبول آنها بوده و اساسأ درآمدی بالاتر از قشر متوسط جامعه دارند. پس از بررسی بازار کار رشته داروسازی، این بخش را به بررسی آینده شغلی رشته دندانپزشکی اختصاص دادهایم تا فارغالتحصیلان این رشته با زمینه فعالیت خود در آینده آشنایی پیدا کنند.
بر همین اساس علاوه بر استخدام و فعالیت آموزشی در دانشگاهها و سایر مراکز خصوصی و دولتی که پیشتر به آن اشاره شد، بخش عمدهای از دندانپزشکان علاقهمند هستند مطب شخصی خود را داشته باشند و بهصورت مستقل فعالیت کنند. اما افرادی هم که این امکان را ندارند در بیمارستانها، کلینیکها، درمانگاهها و دیگر مراکز درمانی بهعنوان دندانپزشکی استخدام میشوند.
شرح وظایف فارغالتحصیلان داروسازی
همانگونه که مشاهده کردید، در بخش قبل به بررسی بازار کار و آینده شغلی افرادی که موفق به تحصیل در رشته دندانپزشکی یا داروسازی میشوند، پرداختیم. اما شرح وظایف افراد، پس از فارغالتحصیلی به نوع فعالیتی که انجام میدهد، بستگی دارد. بر این اساس به بررسی دو گروه از وظایف فارغالتحصیلان داروسازی خواهیم پرداخت.
1- وظایف داروساز در داروخانه
• دریافت نسخه از مراجعین و تهیه داروهای تجویزشده و سپس تحویل آنها
• جلوگیری از بروز مشکلات فیزیولوژی بهواسطه نظارتی که بر نسخه بیمار و اثرات ناشی از تداخل داروها دارد. در مواردی داروساز با پزشک مربوطه برای کنترل داروها در ارتباط خواهند بود.
• ارائه اطلاعات لازم به بیمار در رابطه با چگونگی استفاده درست داروها مانند زمان مصرف، مقدار و عوارض احتمالی
• ارائه توضیحات و پیشنهادانی به بیمار برای سلامت عمومی مانند تأثیر رژیم غذایی، ورزش، کنترل استرس، لوازم و تجهیزات پزشکی در رفع برخی بیماریها
• ارتباط و همکاری با شرکتهای بیمه در مورد خدمات ارائهشده
• کنترل موجودی داروها و تهیه موارد لازم
• نظارت بر عملکرد کارکنان در داروخانه
دندانپزشکی یا داروسازی بخوانم
2- وظایف تحقیقاتی داروساز
بهطورکلی افرادی که در رشتههای پزشکی مانند دندانپزشکی یا داروسازی تحصیل میکنند، در زمینهٔ های تحقیقاتی نیز دارای سوابق و فعالیتهایی میباشند. بهعنوانمثال، وظایف یک داروساز در بخش تحقیقاتی به شرح زیر خواهد بود:
• تحقیق روی داروهای جدید و شناخت اثرات درمانی و عوارض احتمالی آنها
• فعالیتهای آموزشی در مورد روش مصرف داروها و اثرات آنها در داروخانهها، بیمارستانها و مراکز تحقیقاتی
• نظارت بر اجرای صحیح برخی واحدهای تولیدی در راستای ساخت دارو
• کنترل و ارزیابی داروها ازنظر کیفیت
• نظارت بر عملکرد داروخانههای خصوصی و بیمارستانی، مشاغل دولتی و مرتبط با دارو، شرکتهای تولید و عرضه دارو و…
• کنترل وضعیت داروی بازار و نظارت بر فعالیتهای دولتی
شرح وظایف رشته دندانپزشکی
در ادامه بررسی وظایف دانشجویان پس از اتمام دروه تحصیل در رشتههایی مانند دندانپزشکی یا داروسازی در این بخش نیز نگاهی به وظایف و عملکرد دندانپزشکی خواهیم داشت:
• ویزیت بیمار و ارائه مشاورههای لازم
• برقراری ارتباط مناسب با کودکان و افرادی که ترس از دندانپزشکی دارند.
• بهکارگیری شیوههای درست درمانی برای کاهش درد و کنترل مشکلات دندان بیمار
• عکسبرداری از دندان در صورت نیاز
• تسلط به کلیه درمانها اعم از کشیدن دندان، پر کردن، جرمگیری، ایمپلنت، بریج کردن و …
• ارائه خدمات مرتبط با زیبایی دهان و دندان مانند روکش دندان (لمینت و کامپوزیت)، بلیچینگ، ارتودنسی و…
شرایط انتخاب رشتههای دندانپزشکی و داروسازی
شرایط و انتظاراتی که متقاضیان تحصیل در رشتههای دندانپزشکی یا داروسازی دارند میتواند در انتخاب رشته موردنظرشان، راهنمای خوبی باشد:
دندانپزشکی و شرایط موردنیاز
مثلاً اگر خواهان این هستید که دوران تحصیل راحتی را سپری کرده و پروسه سادهتری را برای کسب دکترا طی کنید، دندانپزشکی رشته مناسبی برای شما خواهد بود. اما شما بایستی توانایی برقراری یک ارتباط خوب با بیماران را نیز داشته باشید و برخی مشکلات را در ساختار بدن خود مانند دردهای کمر و آرتروز پیشبینی کنید. همچنین برخورداری از جسارت، توانایی و اخذ تصمیم در لحظات آنی در کنار اندوختههای علمی نیز برای یک دندانپزشک، الزامی است.
داروسازی و شرایط موردنیاز
اگر از علاقهمندان به رشتههای دندانپزشکی یا داروسازی هستید اما چندان علاقهمند به برخورد با بیماران مختلف نمیباشید، داروسازی گزینه بهتری برای شما خواهد بود. اما در مقابل باید از توانایی بالایی برای فروش و مدیریت روابط تجاری و اقتصادی برخوردار باشید. حافظه قوی و توانایی در حفظ اطلاعات ریز و فراوان، از دیگر شاخصههای موردنیاز برای یک داروساز میباشد. برخلاف دندانپزشکی که آموختههای علمی کمک زیادی به مهارتهای شغلی میکند، این رشته چندان نیازمند تناسب میان دانش کسبشده با زمینه شغلی نخواهد بود. از طرفی معمولاً، داروسازان بیشتر از آنکه درگیری فکری و جسمی داشته باشند، با سرمایه خود فعالیت میکنند.
ویژگی رشتههای دندانپزشکی و داروسازی
1- دندانپزشکی
• دانشجویان دندانپزشکی یا داروسازی با مرگومیر یا خونریزیهای شدید، سروکاری ندارند.
• کشیک یا شیفت شب اجباری برای این رشته چه در تحصیل یا کار وجود ندارد.
• معمولاً با پس از دو سال آموزش مباحث عمومی پزشکی، دروس ارائهشده اختصاصی میشوند.
• فعالیتهای کلینیکی دانشجوی دندانپزشکی از سال سوم و کار آزمایی روی دهان و دندان از سالهای چهارم تا ششم آغاز میشوند.
• در حین کسب آموزشهای عمومی و اختصاصی، مهارتهای ارتباطی نیز به دندانپزشکی آموزش داده میشود.
• احتمال دردهای مفصلی و عضلانی برای دانشجویان این رشته از همان دوران تحصیل وجود دارد.
• احتمال ابتلا به امراض واگیردار و عفونی در این رشته، کم نیست و رعایت احتیاط در حین درمان، الزامی است.
• در مواردی ممکن است با برخوردهای عجیب و نامعقول بیماران، مواجه شوید.
2- داروسازی
• اشاره شد که دانشجویان این رشته نیز با خون و مرگ در تماس مستقیم نیستند.
• در دندانپزشکی یا داروسازی چیزی به اسم شیفت شب و کشیک اجباری جز به خواست دانشجو وجود ندارد.
• مجوز کار در داروخانه رسماً از سالهای پایانی تحصیل صادر میشود.
• مستقیماً با بیمار و مراجعین در ارتباط نخواهید بود.
• تنها علاقهمندان به درس شیمی و دروس مشتق شده از آن، توانایی تحصیل در داروسازی رادارند.
• برخلاف سایر رشتههای پزشکی مانند دندانپزشکی، دوران تحصیل در این رشته چندان جذاب نیست.
• فضای تحصیلی دانشجوی داروسازی محدود به کلاس درس و آزمایشگاه خواهد بود.
پاسخ به برخی سوالات داوطلبان
برای کسب رتبه دارو سازی آیا مطالعه زمین شناسی نیز ضرورت دارد؟
درس زمین شناسی فقط برای رشته دارو سازی داری ضریب و تاثر گذاری است. که برای این منظور میتوانید از منابع معتبر و مناسب استفاده کنید. متاسفانه فعلا زمین شناسی حرف آخر اماده نشده است.
ایجاد مطب دنداپزشکی یا دارو خانه کدام بیشتر نیازمند هزینه وسرمایه گذاری است؟
هر دو رشته به سرمایه جهت ایجاد مطب و داور خانه نیازمند هستند و تفاوت زیادی بین سرمایه گذاری و ایجاد انها وجود ندارد.
پشیمانی از رشته دندانپزشکی
برخی از دانش آموزان پشیمانی از رشته دندانپزشکی را مطرح میکنند که دلیل مواجه نیز برای ان ندارند. چون رشته دندانپزشکی به نسبت پزشکی و دارو سازی دوره تحصیلی کمتر و بازار کار مناسبی دارد. به همین دلیل اکثر رتبه های برتر کنکور دندانپزشکی را انتخاب میکنند.
آینده شغلی داروسازی بهتر است یا پزشکی
دندان یا دارو و انتخاب آن بعنوان رشته تحصیلی به علاقه داوطلب نیز بستگی دارد. در این مقاله درباره آینده شغلی داورسازی و دندان پزشکی صحبت کردیم. آینده رشته پزشکی نسبت به دارو و دندان بسیار مشخص و واضح است و بسیاری از ابهامات که در آینده شغلی داروسازی یا دندان پزشکی وجود دارد در رشته پزشکی وجود ندارد. دوره تحصیل، فراغت از دانشگاه و شرایط کار و درآمدی قبل و بعد از تخصص و شیفت کاری و تایمی که باید اختصاص داده شود مشخص است.
مشاوره رایگان موسسه حرف آخر
برای کسب مشاوره رایگان و ارتباط با دپارتمان رتبه برتر حرف آخر میتوانید با شماره های 09120085450 و 09106620394 تماس حاصل فرماید.
عالی بود
لطف دارید شما
به نظر من فقط داروسازی
با سلام
با آروزی موفقیت و رسیدن به هدفت
من پارسال کنکور دادم زیست را ۹۰ درصد , ریاضی ۹۵ درصد , شیمی ۸۵ درصد , زمین ۲۵ درصد , فیزیک ۷۵ درصد زدم خلاصه اینکه درسم خوب بود و دندان پزشکی را انتخاب کردم , منم مونده بودم بین داروسازی و دندان پزشکی , الانم دندان پزشکی شهید بهشتی میخوم و حتی بورسیه گرفتم !!! قراره ۶ سال را بگذرونم برم فقط میخوام بگم که رشته خیلی خیلی خوبیه درآمدش عالیه من خواهرم هم پزشکی میخونه ولی راضی نیست
درآمدش چقده تو دوره دانشجویی چطور؟
دندانپزشکی فک نکنم بتونی در ایام دانشجوی کار داشته باشی اما دارو سازی میتونی در داروخانه ها و شرکت های داروی به صورت پاره وقت کار کنید
سلام خوب هستین
میشه بگید که چطوری این همه درصد های خوب داشتین از چه منابع و مشاوره ای استفاده میکردین روش مطالعه تون چجوری بود ممنون میشم اگه جواب بدین🌱🌱